Każde dziecko lubi Święta Bożego Narodzenia i nie chodzi tylko za prezenty - radosna atmosfera przygotowań jest dużo ważniejsza. A co najlepsze - przygotowania to sama frajda. Założymy się?
1. Wypieki
Nie trzeba piec wyrafinowanych ciast i tortów, bo najwięcej zabawy jest przy prostych przepisach - można zdać się na swoją inwencję twórczą bez większych obaw, że coś nie wyjdzie.
Oczywiście podstawa to pierniczki!
- 55 dag mąki (w praktyce wychodzi trochę więcej)
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- łyżka kakao
Rozpuszczamy masło w rondelku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie i wycinamy pierniczki. Można posmarować je białkiem jajka, aby delikatnie się błyszczały, a także zrobić w nich dziurki - wtedy przydadzą się jako ozdoby na choinkę. Pierniki układamy na delikatnie posypanej mąką blasze i pieczemy około 8 - 10 minut. Można je później fantazyjnie ozdobić lukrem, czekoladą, czy na tysiąc innych fantazyjnych sposobów... A nawet zacząć tworzyć domki z piernika i inne przestrzenne figury!
Kolejna propozycja - biało-czarne ciasteczka.
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 130 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Na początku dokładnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, masło, cukier i cukier wanilinowy, po czym zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części - do jednej dodajemy kakao oraz mleko. Jasne i ciemne ciasta owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasta wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wycinamy ciastka - a z nich mniejsze ciasteczka, po czym środki zamieniamy, tak, aby każde jasne ciastko miało ciemne ciasteczko w środku, i na odwrót. Dwukolorowe smakołyki układamy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.
A jeśli ktoś preferuje ciasta, może takie z samymi zdrowymi dodatkami przypadnie mu do gustu?
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2 duże, starte marchewki
- szczypta soli
- różne pyszności - orzechy i suszone owoce
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy do piany żółtka i miksujemy. Dodajemy miód, cynamon i imbir, a na końcu - mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanego ciasta wrzucamy marchewkę i wszystkie pozostałe dodatki. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy przez 50 minut w 180°C. Smacznego!
2. Dekoracje
Pomysłów jest co nie miara! Od popularnego łańcucha z paseczków kolorowego papieru, po najbardziej wymyślne ozdoby z niekonwencjonalnych materiałów.
Bombki - możemy zamienić zwykłe, jednolite bombki w oryginalne ozdoby. Do tego przydadzą się markery, farby, brokat, śnieg w sprayu, lakier do paznokci, włóczka - cokolwiek chcemy. Dobrym pomysłem jest też zakup przeźroczystych bombek i wkładanie do nich różnych przedmiotów, np. mikołajów z czekolady, gałązek jemioły.
Gwiazdy z papieru - do stworzenia tej dekoracji potrzebne będą: kartka papieru, klej i nożyczki.
Papierowy łańcuch - najprostsza i wszystkim znana ozdoba choinkowa!
Bombki ze sznurka - ich wykonanie jest proste, natomiast efekt niesamowity! Do ich stworzenia przydadzą się sznurek eko (można kupić w sklepie papierniczym), balony, klej wikol, nożyczki i farba (najlepiej w sprayu).
Pompujemy balon tak, aby miał rozmiar dużej bombki i był okrągły. W niepotrzebnym pojemniczku mieszamy klej z odrobiną wody. Odcinamy fragment sznurka o długości około 1 metra i moczymy go dokładnie w kleju. Następnie balon obklejamy sznurkiem i zostawiamy do dokładnego wyschnięcia (najlepiej na cały dzień). Potem możemy przekłuć balon i wyciągnąć go z bombki, która jest gotowa do pomalowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze niezwiązane z treścią bloga będą usuwane - jeśli chcesz się z nami skontaktować, wyślij wiadomość na przerwadlaucznia@gmail.com !